Teveháton érkeztek a szerszámok az állatkert fejlesztéséhez

A Modern Városok Program győri fejlesztéseinek előkészítése több projekt esetében is előrehaladott állapotban van, de a kivitelezés megkezdéséhez az állatkert bővítése jár a legközelebb. Nos, elérkezett a pillanat, amikor ez már múlt idő, hiszen a kivitelezés a szerdai munkaterület-átadással már meg is kezdődött 

„Orbán Viktor miniszterelnök úrral 2017 áprilisában egy olyan megállapodást írtunk alá, amelyben álmok szerepeltek. Ezek az álmok Győr hosszú távú és fenntartható fejlődéséről szólnak, és ezek az álmok elindultak a valósággá válás útján.” – fogalmazott a Borkai Zsolt a terület átadásakor. A polgármester hangsúlyozta, az állatkert nem véletlenül került bele a Modern Városok Program fejlesztései közé, hiszen Győr egyik gyöngyszeméről beszélünk, amely évente mintegy 150 ezer látogatót fogad. „Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakozási, kikapcsolódási és tanulási lehetőséget biztosít, s az összességében több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztés-csomag révén egy európai szintű állatkerttel gazdagodik a város.” 

A polgármester köszönetet mondott a Magyar Államnak a támogatásért, az állatkert igazgatójának és dolgozóinak, valamint a Modern Városok Program elemeinek előkészítésében részt vevő munkatársaknak, mert – mint mondta – több projekt is hamarosan elérkezik a kivitelezés startvonalához. 

„Tavaly ünnepeltük az állatkert ötvenedik születésnapját, és az önkormányzat jóvoltából már eddig is több százmillió forintot tudtunk a felújításra fordítani. A cél az afrikai kontinens állatvilágának bemutatása, a mostani fejlesztés első ütemében Észak-Afrikától – vagyis az új főbejárattól Közép-Afrikáig, vagyis az orrszarvúházig jutunk el.” – hangsúlyozta dr. Andréka György az állatkert igazgatója. Kiemelte, egy keskenyszájú orrszarvú tenyész csapat létrehozása a cél, vagyis öt példány a kiveszőben lévő fajból. Az állatok fokozatosan érkeznek majd Győrbe, a felújítás elkészültekor várhatóan két példány kap helyet a kifutóban. Mivel keskenyszájú orrszarvúból szabadon csak mindössze körülbelül ezer példány él, a Xántus János Állatkert ezzel a küldetéssel a fajmentéshez is igyekszik hozzájárulni. 

A teljes cikk elolvasásához kattintson az alábbi linkre: 

https://gyorplusz.hu/cikk/tevehaton_erkeztek_a_szerszamok_az_allatkert_fejlesztesehez.html

(2018. június 20.) 

Szólj hozzá!